GoldenRaand

Sinds 2015 lever ik een bijdrage aan De Golden Raand, het tijdschrift van Het Groninger Landschap. In elk nummer wordt een vogelsoort belicht. Op deze webpagina is meer te zien over de achtergronden en de making-off. Per nummer wordt een tipje van de sluier opgelicht.

Uitgave december 2016 – IJsvogelparadijs

ijsblauwDeze in het blad afgebeelde houtsnede van een ijsvogel is opgebouwd uit 10 verschillende drukgangen. Hier een overzicht van de eerste 8 gangen. Allereerst snij ik de witte delen weg en druk ik met de lichtste kleur blauw. Na die drukgang snij ik op de plaat de delen weg die lichtblauw moeten blijven. Dan druk ik de volgende kleur. Na die drukgang snij ik weer delen weg en druk ik de volgende kleur. Zo ga ik door tot ik klaar ben. De laatste drukgang is in dit geval zwart: alleen voor het oog en de schaduw op het gaas. De rets van de plaat is dus weggesneden.

ijsblauwvogel-houtserie

De houtsnede is te koop via onze webshop

 

Uitgave mei 2016 – Roerdompenparadijs

 

In deze video laat ik zien hoe de ets van een roerdomp, afgebeeld in de Golden Raand, is gemaakt. Het maken van een ets is een ingewikkeld proces dat het best in stappen is weer te geven:

1. Polijst een zinken plaat tot hij spiegelt.
2. Breng op deze plaat een waslaag aan
3. Roet de waslaag zwart
4. Teken met een naald in de waslaag
5. Bijt de plaat met een zuur. Waar getekend is, is het zink vrij gekomen. Daar wordt een groefje gebeten. Des te langer je bijt, des te breder en dieper de groef wordt. Door meerdere malen te tekenen en te bijten, kun je verschillende lijndiktes en zwartingen maken.
6. Smeer de etsplaat in met inkt.
7. Verwijder de inkt van het oppervlak van de plaat, zorg ervoor dat hij in de groefjes blijft zitten
8. De laatste restjes inkt sla je af met de hand.
9. Leg de plaat op de etspers.
10. Leg vochtig papier op de etsplaat.
11. Haal de plaat en het papier door de etspers heen
12. Een afdruk is klaar, voor elke volgende druk moet fase 6 t/m 11 herhaalt worden.

De ets is te bestellen via de webshop

Uitgave maart 2016 – Grauwe gorzenparadijs

einddruk

Deze houtsnede van de geelgors is opgebouwd uit 8 drukgangen die hier opeenvolgend zijn te zien. Links de eerste druk lichtgeel en rechts de laatste druk, bijna zwart. Onder is ook te zien dat van de oorspronkelijke plaat bijna niets meer is over gebleven. Alleen het donker in de tak wordt nog gedrukt. Deze houtsnede is gedrukt op Japans rijstpapier en verkrijgbaar via mijn webshop.

Uitgave december 2015 – Zeearendparadijs

zeearend-webglVoor deze Golden Raand heb ik een houtsnede gemaakt in twee kleuren. Voor elke kleur is uit berkenmultiplex een aparte plaat gesneden. Eerst is grijs gedrukt en daarover heen later de kleur zwart. Uiteraard moeten beide drukken precies over elkaar heen vallen, in register drukken heet dat. Aan het witte glimlichtje in het oog is te zien dat erg nauwkeurig kan. Daarvoor gebruik ik een haak, waarin het houtblok precies valt en waarop het papier nauwgezet is aan te leggen. De schets is gemaakt in het veld en uitgewerkt in het atelier. Links het eindresultaat, middenin de plaat voor de kleur grijs, rechts de plaat voor de kleur zwart.

 

Uitgave september 2015 – Grauwe kiekendievenparadijs

kiek-gl

Het schilderen van vliegende vogels is een van de lastigste dingen om te doen. Je ziet een houding maar heel kort en bovendien heb je te maken met een perspectief wat heel lastig kan zijn. Daar komen de verschillende soorten veren van de vleugel nog bij.
Deze aquarel van een vliegende grauwe kiekendief kostte me dan ook de nodige moeite. Ze is uiteindelijk geconstrueerd met behulp van een papieren model. Dankzij de aanvullende  informatie die ik had van mijn veldschetsen is het toch nog geworden waar ik naar op zoek was…
De achtergrond is onder meer geschilderd met ultramarijn en rauwe omber. Dat veroorzaakt de schifting in de verf.

Uitgave Juni 2015 – Het klutenparadijs

Een korte video over het maken van een reductiehoutsnede. Hierbij wordt slechts 1 blok hout, in dit geval multiplex, gebruikt. Eerst teken ik met oost-indische inkt de afbeelding op het blok hout. Daarna snij ik met een guts de delen weg die wit moeten blijven. Vervolgens druk ik de lichtste kleur. Dan snij ik weg wat op de prent de kleur moet houden die ik net gedrukt hebt. Dan druk ik de volgende, een donkerder kleur, waarna het blok weer moet worden bijgesneden. Regel: ik snij op de plaat weg, wat op de prent bewaard moet blijven. Dit doe ik net zolang zolang tot er voldoende kleuren over elkaar zijn gedrukt en ik tevreden ben met het resultaat. Deze houtsnede van een kluut met jong is gedrukt met 9 verschillende drukgangen (kleuren). Het pasleggen van elke opeenvolgende drukgang doe ik met een registerhaak waarbij het papier en het houtblok steeds op dezelfde plek komen te liggen.


Uitgave Februari 2015 – Het zilverreigerparadijs

Een korte video over de grote zilverreiger, afkomstig uit het boek Mijn Reigerparadijs (publicatie mei 2015). In dit boek zijn meerdere video’s opgenomen, de opnames voor dit filmpje heb ik voor een deel gemaakt in de polders langs het Zuidlaardermeer. Deze zijn eigendom van Het Groninger landschap en vermaard wegens het broeden van witwang- en witvleugelsterns. Ook de zeearend wordt hier regelmatig gezien.
De vliegende zilverreigers in deze video zijn digitaal geanimeerd en daarna in de film gemonteerd. In een tekenfilm moet je voor elke seconde 25 beelden tekenen. Voor de drie seconden dat de reiger in deze video door het beeld vliegt, moest ik dus 75 tekeningen leveren. De animaties zijn gemaakt in het programma Illustrator.