POLDERVOGELS

PoldervogelsjpgPOLDERVOGELS – verschijnt maart 2018
Singeluitgeverijen/uitgeverij Q
17 x 24 cm, 128 blz. ISBN 9789021409146. €24,50

EXPOSITIE
De originelen uit het boek worden in maart 2018 geexposeerd bij de kunstenaar in Atelier Brink 2 te Vries en Stichting Nobilis – centrum voor Nederlandse prentkunst te Fochteloo.

HET BOEK
Poldervogels is samengesteld op basis van vijf schetsboeken. De schetsen zijn gemaakt in de polders niet ver van het huis van de kunstenaar en geven zijn impressie weer van het vogelleven. Het startschot viel in februari 2017 met de melding dat een paartje zeearenden daar een nest aan het bouwen was. Deze imposante roofvogels zijn de rode draad in het verhaal geworden. Op gezette tijden reed de auteur naar de polder om zich ergens aan de waterkant te installeren. Met een telescoop observeerde hij de vogels en wat hij boeiend genoeg vond, legde hij met penseel en zwarte aquarelverf vast in zijn schetsboek.

Deze directe manier van werken, zonder te kunnen corrigeren of voor te schetsen met potlood, benadert voor hem heel dicht de vluchtigheid van de vogel. Het vraagt om concentratie en het maken van keuzes, want het niet geschilderde, het wit, is net zo belangrijk is als het gepenseelde zwart.

DE HOUTSNEDE
Een aantal van de schetsen zijn later in het atelier uitgewerkt als reductie houtsnede. Op een geprepareerde berkenplaat tekent de kunstenaar de afbeelding. De delen die hij niet wil afdrukken, snijdt hij uit met een guts of mes. De overgebleven partijen inkt hij in met een roller. De plaat wordt met een etspers afgedrukt op Japans rijstpapier. Voor elke volgende drukgang herhaalt zich deze werkwijze.

Het boek begint met een toelichting over de werkwijze en de gebruikte technieken. Elk hoofdstuk begint met een aquarel en een beschouwing van de kunstenaar. Poldervogels eindigt in kleur met het uitvliegen van de jonge arend in augustus 2017.