Houtduif

PDF ARTIKEL IN VOGELS

In het blad VOGELS van Vogelbescherming Nederland geeft Erik een cursus vogels tekenen. In nummer 3 (juni 2016)  leert hij je hoe je een houtduif  tekent. Op deze webpagina vind je de aanvullende informatie bij dit artikel.

houtduif-jpg5
houtduif-jpg6Opzet
Ik begin altijd met kleine potloodschetsen of met inktstudies. Dat laatste gaat snel, maar heeft het nadeel dat je moet wachten tot de inkt droog is, voor je met een volgende schets verder kunt. Een houtduif is een plompe vogel met een kleine kop. De kleuren zijn subtiel, op de witte keelvlek na. Poten tekenen is, net als handen bij mensen, het moeilijkst. Gelukkig zie je in veel gevallen de poten niet. Die zijn dan zoals bij deze houtduif verscholen in het gras.

Een video over het aquarelleren van een houtduif. Door hem veel te schetsen, heb ik de vogel goed leren kennen. Dan zet ik de aquarel losjes op met een HB-potlood. Het overvloeien van de kleuren doe ik door nat-in-nat te schilderen. Wil ik een harde overgang, dan moet ik zorgen dat de verf goed droog is. Waar het licht valt probeer ik de kleuren met geel warm te houden, de schaduwpartijen houd ik koeler met blauw. Ik begin met grote vlakken eindig met details. Het wit laat ik natuurlijk open.

Aquarelstudies van de houtduif in onze tuin
houtduif-jpg114611.tif
houtduif-jpg3Een jonge houtduif mist de witte keelvlek en mooie kleuren. Sommigen hebben nog wat pluisjes op de kop.