Biografie

WP_20160513_005Erik van Ommen (1956) studeerde in 1983 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva in Groningen. Hij maakt figuratief werk en exposeerde in vele musea en galerieën in binnen- en buitenland waaronder het Leigh Yawkey Woodson Art Museum in de USA.
Erik maakt olieverfschilderijen, aquarellen, pastels, etsen, lino- en houtsnedes, sumi-e schilderingen en videofilms. Hij schreef de teksten voor een aantal van zijn boeken.
Erik woont, werkt en exposeert in Atelier Brink 2, een oude pastorie op de historische Brink in Vries.

Publicaties
Erik publiceerde tot nu toe 27 boeken, onder meer over de bijeneter, dwerggans, grauwe kiekendief, boerenzwaluw, kluut, ijsvogel en onze reigers.

  • In 2013 verscheen tijdens een overzichtstentoonstelling in Slot Zeist, ter gelegenheid van dertig jaar kunstenaarschap, Het Waddenatelier.
  • In 2018 verschijnt zijn 25-ste boek Poldervogels, een schetsboek met meer dan 400 penseeltekeningen en houtsnedes.
  • In 2019 verschijnt Spitsbergen – logboek van een kunstenaar met schetsen, aquarellen, houtsnedes en schilderijen gebaseerd op een reis naar Spitsbergen in juni 2017.
  • In 2021 verschijnt het cahier VOGELPRENTEN ontwerpen, drukken en snijden over het maken van houtsnedes van vogels.

In 2017 illustreerde hij met zijn penseeltekeningen Alle Vogels, het bekroonde boek van Koos van Zomeren.

Zijn werk verscheen in talloze tijdschriften, kranten en andere uitgaves.
Op dit moment heeft hij een column over de vogels in zijn tuin bij ROOTS

AfdrukkenOverige
Voor VARA Vroege Vogels ontwierp hij het logo van de grutto, onze nationale vogel. Sinds 2020 maakt hij voor hun jaarlijks de aquarel voor de Frater Willibrordusprijs.

Voor Vogelbescherming Nederland (100 jarig bestaan) organiseerde hij Wilde zwanen rivier. Hij was vier jaar betrokken bij de organisatie van de Kunstenaarstent op het Vogelfestival in de Oostvaardersplassen was de initiatiefnemer van Het Bevlogen Oog, de prijs voor de beste jonge vogeltekenaar

Zegelvel met perforatie.inddVoor Het Groninger Landschap maakte hij een houtsnede voor de bescherming van de zeearend.

Voor Het Drentse landschap sneed en drukte hij een serie houtsnedes voor de viering van hun 85-jarig jubileum.

Voor POSTNL maakte hij in 2016  het bekroonde postzegelvel Griend – vogels van het Wad.

Erik was initiatiefnemer tot de oprichting van de Artist for Nature Foundation en nam deel aan drie projecten.

Hij is lid van het Drents Schildersgenootschap.

Werkwijze
Erik van Ommen is een van de weinige kunstenaars die buiten vogels en dieren schildert en tekent. Een telescoop is daarbij zijn belangrijkste hulpmiddel. Hierdoor kan hij het gedrag van zijn onderwerp zo goed mogelijk bestuderen en schetsen. Veel aquarellen en tekeningen werkt hij ter plaatse uit. Olieverfschilderijen en etsen zijn gebaseerd op veldschetsen en ontstaan in zijn atelier.

Hij beschouwt de wereld als zijn atelier en werkte buiten Europa onder meer in een groot deel van de USA, Canada, Japan, India, Egypte, Israël, Kenia, Mauritanië, Gambia, Senegal, Namibië en Zimbabwe.
In 1994 was hij artist in residence in de USA, in 2000 in Japan en in 2017 op Spitsbergen.