Biografie

WP_20160513_005Erik van Ommen (1956) studeerde in 1983 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva in Groningen.  Hij maakt figuratief werk in de traditie van de Noordelijke Realisten en exposeerde in vele musea en galerieën in binnen- en buitenland. Het is een bijzonder veelzijdig kunstenaar, hij maakt olieverfschilderijen, aquarellen, pastels, etsen, lino- en houtsnedes, sumi-e schilderingen en videofilms. Hij schreef de teksten voor een aantal van zijn boeken. Erik woont, werkt en exposeert in Atelier Brink 2, een oude pastorie op de historische Brink in Vries.

AfdrukkenErik publiceerde onder meer boeken over de bijeneter, dwerggans, grauwe kiekendief, boerenzwaluw, kluut en ijsvogel. In 2013 verscheen tijdens zijn overzichtstentoonstelling in Slot Zeist, ter gelegenheid van dertig jaar kunstenaarschap, het boek Het Waddenatelier. In 2015 kwam hij met Mijn reigerparadijs. Hier in zijn voor het eerst videofilms opgenomen. Het boek is genomineerd voor de Jan Wolkersprijs 2015.
In 2017 illustreerde hij Alle Vogels, het bekroonde boek van Koos van Zomeren. In 2018 verscheen van zijn hand zijn dertigste boek Poldervogels, een schetsboek met meer dan 400 penseeltekeningen en japanse houtsnedes gemaakt in de Oostpolder niet ver van zijn zijn huis.

Voor VARA Vroege Vogels ontwierp hij het logo van de grutto, onze nationale vogel. In 2015 riep hij  Het Bevlogen Oog, de prijs voor de beste jonge vogeltekenaar,  in het leven.

Zegelvel met perforatie.inddIn 2016 verscheen, in opdracht van PostNL, het postzegelvel Griend – vogels van het Wad.

Werkwijze: Erik van Ommen is een van de weinige kunstenaars die buiten vogels en dieren schildert en tekent. Een telescoop is daarbij zijn belangrijkste hulpmiddel. Hierdoor kan hij het gedrag van zijn onderwerp zo goed mogelijk bestuderen en schetsen. Veel aquarellen en tekeningen werkt hij ter plaatse uit. Olieverfschilderijen en etsen zijn gebaseerd op veldschetsen en ontstaan in zijn atelier.

Hij beschouwt de wereld als zijn atelier en werkte buiten Europa onder meer in een groot deel van de USA, Canada, Japan, India, Egypte, Israël, Kenia, Mauritanië, Gambia, Senegal, Namibië en Zimbabwe. In 1994 was hij artist in residence in de USA, in 2000 in Japan en in 2017 op Spitsbergen.