Potlood

Erik-vogels0216
In het blad VOGELS van Vogelbescherming Nederland start Erik een cursus vogels tekenen. In nummer 2 (april 2016), dat in het teken staat van weidevogels, leert hij je hoe je een kievit tekent. Op deze webpagina vind je de aanvullende informatie bij dit artikel.


Een video over het maken van een potloodschets van een kievit.
Om buiten vogels te tekenen gebruik ik een telescoop. Daarmee haal ik de vogel dichterbij zonder hem te verstoren. Met een 4B potlood of grafietstift maak ik snelle schetsen van zoveel mogelijk houdingen. Zo leer ik de vogel goed kennen en kan ik een van de schetsen, of een combinatie daarvan, uitwerken in een aquarel. Snel werken is noodzakelijk, voor je het weet is de vogel gevlogen of neemt hij een andere houding aan.

kievit-aquatotLR-opzet

Bij het maken van de aquarel schilder ik eerst, zonder de verf te laten drogen, de achtergrond, de modder en de schaduw van de vogel (linker afbeelding). Daarvoor gebruik ik gele oker, cadmiumrood en kobaltblauw. Na het drogen van de verf schilder ik de vogel er in verschillende stadia overheen. Deels nat-in-nat, deels over droge verflagen. Aquarelverf droogt lichter op dan je hem aanbrengt, dus ik breng de verf feller aan dan hij moet worden. De witte delen spaar ik uit, witte verf gebruik ik niet. Het wit van het papier is het witst wat er is.

kieivt-vbn-aquareLRlUitwerking. Om de vogel meer in zijn omgeving te laten opgaan, heb ik meer modder en accenten in de ondergrond toegevoegd. De kleuren van de kievit en de omgeving worden op elkaar afgestemd. In het volgende nummer van VOGELS meer over het schilderen in aquarel. Dan is de houtduif aan de beurt.